O casuta cocheta la munte, o cabana pentru vacantele de iarna, o vila pentru vanatoare sau, pur si simplu, preferinta pentru materiale raw, naturale, cat mai putin prelucrate.
Oricare dintre acestea este premisa perfecta de la care se poate porni atunci cand doriti sa amenajati camera de baie in stil rustic.
O baie moderna poate arata incredibil, dar atmosfera sterila si rece creata de placile de faianta si sticla nu este pe gustul tuturor. Iar in plus, un asemenea design nu se potriveste oricarei locuinte. Daca preferati o atmosfera mai calda, confortabila, primitoare, intima luati in considerare stilul rustic sau rustic-modern.
Care sunt elementele definitorii ale unei astfel de bai?
1. In primul rand, vor predomina materialele naturale: piatra neslefuita, nefinisata, caramida sau lemnul sunt materialele potrivite pentru pereti si podea. Si nu numai. Pentru pereti se pot folosi si vopsele speciale si tehnica buretelui sau crackle pentru a da un aspect, invechit, „matur”.
2. Lumina naturala, cat mai multa. Adica, ferestre cat mai mari. Tinand cont ca nuantele peretilor si mobilierului pot fi destul de inchise, o portie mare de lumina naturala este ideala pentru a le pune in valoare.
3. Oglida supradimensionata – o idee buna pentru a reflecta lumina si a da senzatia de spatiu, mai ales in baile de dimensiuni mai reduse. Inramati oglinda in lemn nefinisat, brut, lacuit.
4. Mobilierul de baie – aspectul rustic al baii este completat de un mobilier din lemn cu aspect cat mai natural si invechit, in locul dulapurilor sunt recomandate politele din lemn natur, lacuit. De asemenea, suportul pentru lavoar poate fi un blat din marmura sau granit.
5. Cosurile din rachita, ratan sau nuiele vor completa spatiile dintre rafturi. Cosuri de rufe, cosulete pentru cosmetice, pentru prosoape sau, pur si simplu, ornamentale, toate vor da un aer campenesc, deschis, baii.
6. Un felinar sau o lampa veche cu gaz sunt foarte potrivite intr-o baie cu design rustic. Pe langa designul deosebit, original, acestea imprastie o lumina difuza, calda si creeaza un ambient intim.
7. Accent pe obiectele sanitare. Atunci cand alegeti bateriile pentru lavoar sau pentru bateriile pentru cada sau dus, evitati-le pe cele cu finisaj lucios, cromat. Alegeti, in schimb, unele cu finisaj din bronz, nichel periat, cupru innegrit. Imperfectiunile fac decorul.
8. Daca baia are dimensiuni generoase, o masuta de toaleta cu un scaun de rachita sau nuiele ar completa decorul si ar adauga o nota de feminitate.
9. Un obiect reutilizat. De exemplu, o scara veche din lemn sprijinita de perete poate fi utilizata ca si suport pentru prosoape. O masina de cusut din anii `70 poate fi transformata in suport pentru lavoar sau in masuta de toaleta. Cele mai inspirate decoratiuni rustice sunt idei originale, „out of the box”.
10. Detaliile fac diferenta. Intrebati-va bunicii daca va dau, in sfarsit, voie sa urcati in pod. O mica vaza veche folosita ca si suport pentru periutele de dinti, un borcan de farmacie folosit ca recipient pentru bureteii cosmetici, o rama veche in care veti pune o fotografie alb-negru, o bomboniera folosita pentru a depozita obiecte mici (agrafe, cercei, etc) si cine-stie-ce alte comori puteti descoperi. Puneti imaginatia inaintea logicii, amintirile din casa bunicii inainte de ultimele articole citite in revistele de amenajari interioare si veti reusi sa faceti diferenta intre o baie frumoasa si una incredibila!
Sursa foto: guidinghome.com, masukolandscaping.com, bestinspired.com