Cada de mijloc – materiale si stiluri de design

Daca esti norocosul proprietar al unei locuinte cu o baie spatioasa, atunci probabil stii cat de dificil poate fi sa amenajezi o astfel de incapere. Cand baia este mica, locul fiecarui obiect sanitar si al fiecarei piese de mobilier este unul bine definit, spatiul limitat nelasand prea multa libertate. Dar atunci cand spatiul din baie este unul amplu, lucrurile devin surprinzator de dificile, pe masura ce optiunile se inmultesc si ramane loc pentru creativitate.

O idee excelenta pentru băi mari este includerea unei cazi de baie de sine statatoare (de mijloc). Este o piesa mare, ce ar putea fi punctul de pornire in amenajarea incaperii, devenind elementul central al baii.

Trebuie sa mentionam ca initial cazile au fost obiecte independente deoarece nu erau conectate la niciun fel de instalatie sanitara. Cineva trebuia sa care si sa le umple cu galeti intregi de apa incalzita in prealabil. De aceea, cada de baie era plasata de cele mai multe ori in bucatarie, langa vatra. Agregarea obiectelor sanitare intr-o incapere de sine statatoare a avut loc in jurul anilor 1900, iar odata cu aceasta a luat nastere conceptul de „baie”.

De asemenea, se mai spune ca acest tip de cazi erau populare in randul oamenilor instariti. Nu numai ca puteau fi instalate oriunde, dar, prin faptul ca erau pozitionate in mijloc, permiteau accesul servitorilor pe orice parte, pentru a ajuta/asista individul la scaldat. Expresie a acelei epoci, cada de baie retro, in stil victorian cu picioare metalice a ramas in tendinte si azi.

O astfel de cada aduce o nota de rafinament baii si sta la baza oricarei amenajari luxoase, este punctul focal in jurul caruia se aranjeaza obiectele sanitare si mobilierul.
Aerul retro permite numeroase posibilitati de amenajare si combinatii in ceea ce priveste alegerea obiectelor care completeaza ambientul baii.

980x200_evivo_preturi_accesorii_baie_retro

Cazile freestanding ocupă mai puțin spațiu decât variantele mai vechi, care erau incastrate si placate cu gresie.

Rotunda, ovala, dreptunghiulara sau cu forma neregulata, cada  de mijloc este o optiune contemporana, perfecta pentru o baie cu design minimalist, simplu. Designerii sunt tot mai creativi, mai indrazneti in privinta formelor, aceasta si datorita noilor materiale, superioare calitativ si mult mai permisive din acest punct de vedere.

Astfel, opțiunile sunt vaste si in privinta materialului din care va fi confectionata cada. Iata cateva caracteristici ale fiecaruia dintre ele:

Fonta. Daca sunteti in cautarea unui material rezistent, fonta este o alegere inteleapta. Cazile din fonta se realizeaza prin turnarea otelului topit intr-o matrita cu forma dorita. Aceasta este apoi invelita in email. Este probabil cel mai rezistent model de cada, iar finisajul rezista la zgarieturi si la majoritatea produselor chimice. Exista numeroase nuante disponibile, iar materialul masiv pastreaza temperatura apei un timp indelungat. Ca dezavantaje, sunt foarte grele si necesita o munca suplimentara la instalare (si uneori chiar intarirea pardoselii). Sunt printre cele mai scumpe de pe piata.

Otel emailat. Un material des folosit, durabil si usor de curatat. Finisajul este rezistent la produse chimice si isi pastreaza luciul pentru un timp indelungat. Ca dezavantaj, cazile din otel emailat sunt mai grele si suprafetele se pot ciobi. Formele si dimensiunile sunt foarte limitate.

Fibra de sticla. O cada din fibra de sticla este realizata prin formarea straturilor de fibra de sticla pana se obtine forma dorita. Aceasta se acopera apoi cu o rasina speciala. Datorita rapiditatii procesului de fabricare, comparativ cu alte materiale, costul este mai redus. Avantajele acestui material sunt: costul convenabil, usurinta de instalare, un finisaj ce poate fi reparat. Dezavantaje – aceste cazi sunt fragile, iar finisajul se zgarie usor, putand capata fisuri si un aspect neplacut.

Acril. Cazile din acril folosesc straturi de fibra de sticla sub straturi de acril colorat, avantajele fiind cele ale cazilor din fibra de sticla, desi cazile din acril sunt mai scumpe. Finisajul se poate zgaria sau decolora, desi tehnologiile recente incearca sa diminueze acest lucru. Materialul permite, in schimb, forme, dimensiuni si culori mai variate.

Solid surface (compozit). Relativ nou pe piata cazilor de baie, materialele de tip solid surface sunt durabile, retin caldura un timp indelungat si sunt disponibile intr-o gama diversificata de culori. Finisajul poate fi reparat daca este nevoie si modelele suporta forme neobisnuite si dimensiuni variate. Ca dezavantaj, sunt scumpe si greu de manipulat.

Piatra si lemn. La comanda, se pot executa cazi din lemn sau piatra naturala (granit, marmura, onix, calcar, travertin, bazalt etc). Aceste cazi sunt extrem de masive si necesita o structura speciala care sa le sprijine greutatea. Cazile din lemn sau piatra naturala sunt spectaculoase, iar pretul este pe masura.

Surse foto: marmorin casaindex, pinterest, archello

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s