Despre iluminatul baii. Sfaturi utile si idei de design.

Iluminatul baii trebuie sa faca fata provocarilor in orice moment al zilei. Dimineata trebuie sa fie suficient de puternic pentru barbierit, aplicarea machiajului sau lentilelor de contact, dar trebuie sa fie relaxant atunci când doresti sa faci o baie la sfarsitul zilei.

Conform caror criterii alegem corpurile de iluminat pentru baia noastra?

  1. Criterii functionale. Baia este un mediu mai special, cu conditii speciale, fiind împartita in trei zone de umiditate. Pentru siguranta noastra si pentru performanta lor maxima, corpurile de iluminat alese ar trebui sa fie dotate cu clasa de protectie corespunzătoare zonei de umezeala (IP23, IP44, IP65), sa fie etanse, iar tipul de lumina sa fie adaptat fiecărei zone din baie.

Exista doua tipuri de iluminat interior, cel general si cel localizat (dedicat).

Se recomanda ca iluminatul general sa fie cat mai bland, cat mai discret, pentru a creea o atmosfera relaxanta in baie. Ca si solutii de iluminare, spoturile incastrate sau plafonierele sunt ideale.

Iluminatul localizat (dedicat) este cel care se foloseste pentru unul sau mai multe elemente din baie, fiind folosit in anumite momente si pentru anumite activitati. Puteti opta pentru solutii de iluminat –  aplice de perete sau chiar lampi de podea, mai nou – dotate cu tehnologie economica, de la becurile fluorescente economice pana la corpurile de iluminat cu LED de mare putere.

Philips ne ofera cateva sfaturi sau bune practici privind iluminatul bailor:

  • Cea mai buna metoda de iluminare a unei oglinzi este de sus si de pe ambele laturi. Iluminatul oglinzii trebuie sa proiecteze lumina pe fata pentru a elimina toate umbrele.
  • Pentru barbierit sau aplicarea machiajului, este recomandat sa completati iluminatul general cu iluminatul dedicat.
  • Pentru ambianta, un perete luminos poate adauga accente placute care fac încaperea sa para mai spatioasa.
  • Dusul este a doua zona pentru iluminatul dedicat. Includeţi unul sau doua spoturi incastrate cu IP65 deasupra dusului si langa cada.
  • Daca instalati reostate veti detine controlul complet asupra cantitatii de lumina, in functie de dorintele si nevoile dumneavoastra de moment.

2. Criterii de design. Designul este foarte important, mai ales cand putem obtine diferite efecte care vor infrumuseta aspectul baii, folosind surse de lumina naturala sau artificiala.

In functie de preferintele de amenajare, de stilul pe care doriti sa-l adoptati in baie, trebuie sa armonizati obiectele sanitare cu corpurile de iluminat si chiar cu textilele, pentru a creea continuitate si coerenta.

Un design minimalist sau unul contemporan va adopta linii continue, unghiuri drepte, suprafete plane, fara ornamente. Se va prefera combinatia metal lucios – sticla si formele geometrice.

Designul retro, pe de alta parte, va merge pe linii aldine, cursive, pe ornamente si decoruri sculptate sau aplicatii pretioase, feminine.

Romantic, scandinav, rustic sau orice alt stil de design vei decide că se potriveste baii tale, trebuie stiut ca lumina este primul element de design, fara ea nu exista culoare, forma sau textura. Iar daca este folosita corespunzător, poate face diferenta intre o ambianta extrem de placuta, relaxanta si una obositoare.

 

 

Surse foto: casaindex, pinterest, redo group

 

468x60_evivo_varietate_culori_baterii_neo

 

Publicitate

Un gând despre &8222;Despre iluminatul baii. Sfaturi utile si idei de design.&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s