Cimentul in baie – de la material de constructie la element modern de design

Deși până de curând, cimentul era considerat ”rățușca cea urâtă” în materie de amenajări și design interior, astăzi avem de-a face cu o revenire în forță, cu o reinventare a utilității sale.

Dacă cimentul era ieri doar un liant sau un material de construcție extrem de rezistent, cel care era întotdeauna acoperit cu ceva mai colorat, mai glazurat, mai rafinat, astăzi devine el însuși finisaj, element principal al unui ambient.

Designerii au descoperit în banalul ciment tot mai multe și mai diverse utilități estetice, pe lângă cele funcționale. De această dată, vom vedea câteva ambiente de băi în care s-a folosit cimentul în ambele sale valențe: atât ca material de construcție, cât și ca principal element de finisaj.

Utilizările cimentului sunt multiple, în special în baie: de la pereți despărțitori la nișe, spații de depozitare pentru prosoape și cosmetice, de la suporturi și blaturi pentru baie la vase de lavoar, spații de duș stil walk-in, cu pereți din sticlă sau chiar căzi de baie.

Proprietățile sale de solidificare și rezistență la umezeală îl fac perfect pentru utilizare în mediul umed al băii.

(Producția cimentului începe în cariera de calcar, cu excavarea pietrei de calcar și a argilei. Apoi, acestea sunt sfârâmate în bucăți de mărimea unei monede. Aceste materii prime, împreună cu un material care are aport de fier, sunt omogenizate într-o pudră, numită ”făină brută”. Făina brută este încălzită la o temperatură de 1.450 ˚C. Temperatura înaltă transformă făina într-un material nou, numit clincher.

Clincherul este răcit brusc, fiind apoi măcinat împreună cu gipsul într-o pulbere fină. Acesta este cimentul Portland. Pentru obținerea diferitelor tipuri de ciment se adaugă zgură si/sau cenușă de termocentrală (material ce rezultă din arderea cărbunelui sau a altor materiale de proveniență minerală). – sursa citată: wikipedia)

Cimentul este un material versatil, el poate imprima un aer industrial, brut, dar poate fi și expresie a rafinamentului atunci când i se dă acea strălucire sticloasă, fină.

Se pretează minunat ambientelor cu design rustic sau industrial – în combinație cu lemnul masiv, natural care îi domolește asprimea și cu instalații sanitare cu aspect și finisaj retro, negru sau bronz. Un design contemporan, funcțional poate fi obținut adăugând cimentului instalații sanitare cromate, strălucitoare, corpuri de iluminat cu accente metalice, spații ample din sticlă sau oglindă și o culoare-accent (accesorii de baie, textile, etc).

Surse foto: pinterest, ideastosteal, deavita, welke

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s