Baie design industrial loft gri lavoar ciment tevi negre

Stilul industrial sau loft – cum îl poți adopta în propria baie

Designul loft a dominat tendințele în amenajări interioare din ultimii ani. Ambientele care transmit o anumită stare, care te transpun într-un anumit loc sau timp și-au câștigat tot mai mulți adepți.

Baie in stil loft | Origini, sfaturi și reguli de amenajare ale stilului loft

Însuși cuvântul loft are origine străină și în traducere din limba engleză înseamnă: pod, mansardă. Ideea utilizării unor clădiri industriale abandonate (fabrici, depozite, hale, ateliere) ca locuințe rezidențiale a luat naștere în Regatul Unit și America anilor 1940.

Inițial, apartamentele la mansardă (lofts) au fost rezultatul unor inițiative municipale de reînnoire urbană prin transformarea clădirilor industriale în galerii de artă și spații de studio, zona respectivă fiind apoi promovată ca „district al artelor”. La început populare printre artiști, acum sunt foarte căutate de alți boemi. Gentrificarea fostelor sectoare industriale din orașele mijlocii și mari este acum o strategie adoptată la scară tot mai largă, un model familiar de urbanizare.

Trăsătura definitorie a stilului industrial o reprezintă combinația armonioasă a elementelor structurale vechi (scări metalice, cabluri, țevi, sisteme de ventilație, ziduri brute din beton sau cărămidă, pardoseala industrială, chiar utilaje industriale) cu cele noi (materiale precum metalul și oglinda, aparate moderne cu tenologii de ultimă generație, suprafețe cromate sau din metal oxidat și pereți de sticlă) într-un singur ambient.

Principiile amenajării unui spațiu în stil loft constau în adaptarea la specificul arhitectural conservându-i originalitatea, utilizarea de culori predominant reci, a unor piese de mobilier simple și funcționale, ferestre mari și doar un minim de decor.

Cu alte cuvinte, tot ce este considerat un no-no în definiția altor stiluri este adoptat de stilul loft sau industrial. „Rățușca cea urâtă” a designului de interior a preluat toate aceste „dezavantaje” și le-a transformat într-un stil original, surprinzător, destinat celor nonconformiști și boemi.

Stilul loft în baie

Pentru o amenajare în stil loft a băii, designerii de interior acordă o atenție deosebită selecției instalațiilor și echipamentelor sanitare – baterii de lavoar, baterii de cadă, de bideu și sisteme de duș. Designul acestora va fi, cu siguranță, un important punct de focus.

Nevoile designerilor de interior și ale utilizatorului final sunt perfect înțelese de producătorii de echipamente sanitare. Un exemplu este noua serie de baterii și sisteme de duș MURO marca Laveo, care se potrivește perfect acestei tendințe. Seria se diferențiază prin rozetele stilizate ce imită robineții hidrant și prin detaliile cu nervuri de la capătul pipei, fiind creată pentru interioare în stil loft-industrial.

Alte sfaturi și reguli ale stillui loft care ar trebui luate în considerare:

  • pereții cu cărămidă sau beton – în lipsa acestor elemente structurale originale, astăzi avem la îndemână o mulțime de trucuri pentru a crea artificial aceste efecte: vopsea decorativă care imită betonul, un coating din microciment, cărămidă aparentă (care este de doar 2 cm grosime, special pentru a nu ”pierde” spațiul din încăpere) sau lemnul neșlefuit. Pentru baie (cel puțin în zona dușului) plăcile din granit sau marmură, faianța și gresia tip beton sunt cele mai potrivite opțiuni.
  • din paleta stilului industrial fac parte finisajele metalice în tonuri reci (negru, gri) sau calde (cupru, bronz), dar nu este recomandabil să le combini. Culoarea elementelor din metal trebuie menținută în întreaga încăpere. De exemplu, dacă alegi negrul, atunci dușul, bateriile sanitare, țevile aparente, suporturile pentru prosoape ar trebui să fie toate în finisaj negru.
  • Obiectele și echpamente sanitare în stil loft vor avea design și forme non-standard.
  • Conductele de apă nu trebuie ascunse. O instalare atentă, corectă și estetică este suficientă.
  • Obiectele sanitare din fontă sunt cel mai bine combinate cu elemente moderne din ceramică.

Surse foto: pinterest.com, laveo.pl

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s