Pentru cei care iubesc natura şi doresc să se bucure de cât mai mult verde în casă, baia este un loc perfect pentru plantele care cresc într-un mediu umed, cu luminozitate redusă și care suportă diferențe de temperatură de peste 10 grade.
Orhideele, bambusul norocos (Dracaena sanderiana), Pothos (Epipremnum pinnatum), planta păianjen (Chlorophytum comosum), Philodendron-ul, pana cocoşului (Aspidistra elatior) şi crinul păcii (Spathiphyllum sp.) sunt numai câteva dintre plantele ce pot fi folosite în decorarea băilor. Pe lȃngă valoarea estetică, acestea au și un rol important în curățarea aerului din casă.
Pentru orhidee, tineţi cont că au nevoie de lumină indirectă, substrat umed, dar bine drenat (udaţi numai când constataţi că este uscat), iar în perioada de înflorire necesită diferenţe de până la 15 grade Celsius între zi şi noapte, condiţii care se pot obţine cu uşurinţă într-o baie. Există multe specii de orhidee, rămânând doar să vă alegeţi culorile preferate.
Bambusul norocos care de fapt nu este o specie de bambus ci una de Dracena, tolerează zonele de semi-întuneric şi poate fi crescut în ghivece cu sol bine drenat sau în vase cu apă (plată sau de la robinet, dar fără clor). Pe lângă un aspect plăcut, se zice că aceastăplantă aduce şi noroc fiind una dintre cele mai utilizate în feng shui.
Pothos este o plantă ce arată foarte bine în ghivece suspendate, formȃnd o cascadă de frunze verzi. Preferă solul nisipos şi suportă spaţiile luminate slab, oferind o soluţie pentru băile mai întunecoase. Pothos-ul auriu (Scindapsus aures) curăță aerul de formaledehidă, o substanță prezentă în rășini, plăci de lemn, echipamente sportive, încalțăminte, produse textile, etc.
Planta păianjen este foarte adaptabilă la intensităţi diferite ale luminii, suportă temperaturi de 25-30 de grade Celsius, dar se dezvoltă bine la 15-20 de grade. Pentru a forma o tufă bogată rotiţi ghivecele periodic astfel încât accesul la lumină să fie uniform. Această plantă elimină din aer formaldehida, benzenul, monoxidul de carbon și xilen, solvent utilizat în sinteza materialelor plastice, coloranților și a substanțelor adezive.
Philodendron-ul este o plantă care iubeşte lumina, dar nu trebuie expusă direct acesteia aşa că evitaţi aşezarea ghivecelor pe pervazul ferestrei. Există specii cu tulpini căţărătoare care se pot întinde pe spaliere şi specii cu tulpini verticale care pot fi aşezate în colţurile încăperii. Atenţie : temperaturile mai mici de 10 grade Celsius pot duce la uscarea plantei. Philodendronul elimină o mare parte dintre compușii organici volatili prezenți în case, avȃnd efect deosebit asupra formaldehidei (eliminată în aer de către plăcile de PAL).
Pana cocoşului este o plantă cu aspect de tufă, cu frunziș persistent și flori roz, în formă de stea care preferă spațiile luminoase, dar ferite de expunere directă la razele soarelui. Puteți alege diverse specii: Apidistra aurea cu pete aurii pe frunze, Apidistra argentea cu pete albe și Apidistra elatior variegata cu dungi albe.
Crinul păcii va adăuga o notă de gingășie decorului prin florile sale albe. Ghiveciul trebuie așezat în penumbra, iar pămȃntul se udă numai cȃnd stratul superficial este uscat. Planta va curață aerul de benzen, formaldehida și tricloretilena. Formaldehida și benzenul se găsesc în fumul de țigară și sunt substanțe cancerigene.
Atenție : multe dintre aceste plante sunt toxice atȃt pentru om cȃt și pentru animale!
Sursa photo: Pinterest