Amenajarea unei băi mici - 10 sfaturi de la designeri de interior

Amenajarea unei băi mici – 10 sfaturi de la designeri de interior

Băile mici, compacte, cum sunt cele de apartament, pot fi greu de proiectat și amenajat. Deși au avantajul de a necesita mai puține materiale și mobilier de dimensiuni mai reduse, amenajarea aerisită și funcțională a unei astfel de încăperi poate fi o adevărată provocare.

 

Am adunat în acest articol ponturi oferite de zece designeri și decoratori de interior, în încercarea de a-ți oferi o perspectivă avizată asupra unui astfel de proiect și câteva idei ilustrate pe care le-ai putea aplica cu succes în amenajarea băii tale.

 

1. Instalează un duș cu pereți din sticlă securizată transparentă. Cabinele de duș all-in-one sunt masive și, într-un spațiu limitat, pot dezechilibra vizual amenajarea. Panourile din sticlă, în schimb, vor da senzația de spațiu deschis, aerisit într-un mod discret și elegant. Fiind disponibile într-o mare varietate de dimensiuni, vei putea configura un spațiu de duș perfect potrivit băii tale. Pentru un maxim de confort, investește într-un sistem de calitate, cum ar fi un panel de duș cu hidromasaj sau o coloană de duș multifuncțională.

 

2. Evită accesoriile care se montează pe perete, în special în băile înguste. Suportul pentru prosoape, spre exemplu, poate fi înlocuit cu un cuier montat pe ușă. Rafturile și etajerele, dacă sunt neapărat necesare, ar trebui să fie cât mai compacte și înguste, pentru a nu aglomera și limita spațiul. Ia în considerare și posibilitatea unor nișe în perete.

 

3. Corpurile de mobilier cu uși oglindate. Știm că spațiul de depozitare este vital pentru eliminarea dezordinii din baie. Etajerele, polițele și rafturile fără uși, pot aglomera vizual o baie de dimensiuni reduse. Pe de altă parte, dulapurile și cabinetele pot părea masive, dar au avantajul de a ascunde o mulțime de obiecte de igienă și cosmetice mici, textile de baie și aparate de îngrijire personală. Alegerea unui sistem de depozitare compact, cu uși oglindate va avea, pe lângă rolul funcțional, avantajul de a augmenta vizual spațiul disponibil în baie.

 

4. Renunță la „bătrânul” lavoar cu piedestal și la vasul clasic de toaletă, cu montaj pe pardoseală. Alege, în schimb, un lavoar de baie și un vas de toaletă cu prindere pe perete (cu evacuare orizontală) vor maximiza vizual zona pardoselii și vor crea senzația de spațiu. Și lavoarul montat pe blat poate fi o soluție dacă spațiul din baie permite; acesta poate acomoda cu ușurință câteva accesorii de baie, produse cosmetice și chiar o plantă verde.

 

5. Dacă instalația de apă îți permite, alege o baterie de lavoar cu montaj pe perete. Montarea bateriei sanitare pe perete permite alegerea unui lavoar mai îngust, care va ocupa mai puțin spațiu.

 

6. Plăcile ceramice supradimensionate arată bine în băile mici. Cu cât mai puține rosturi, cu atât mai deschisă și generoasă va părea podeaua.

 

7. Cada freestanding. Cum se potrivește o cadă mare într-o baie mică? De obicei, nu se potrivește. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la confortul unei băi relaxante în cadă. Alege o cadă freestanding cu picioare metalice, dar în varianta compactă. Pentru că par să „plutească”, acest tip de căzi cu picioare vor ocupa mai puțin din spațiul vizual. Acest gen de cadă are un look distins, luxos și poate fi punctul de focus într-o baie cu design retro-chic, chiar dacă spațiul disponibil nu este unul foarte generos. Nici variantele moderne nu se lasă mai prejos, cu look-ul minimalist, rafinat, jocul dintre forme și liniile simple proprii acestui stil de design.

 

8. Folosește iluminatul în scafe sau cornișe. Modul tradițional de iluminat folosind un bec atârnat în mijlocul tavanului nu mai este de actualitate și nici nu favorizează vizual o baie de dimensiuni reduse. Pentru a crea senzația unui tavan mai înalt și a unui spațiu mai expansiv, acesta este un truc pe care arhitecții și designerii îl utilizează cu succes. Pe lângă această sursă de iluminat, în zona oglinzii se pot monta aplice LED, care constituie o sursă suplimentară funcțională, utilă în timpul bărbieritului sau aplicării machiajului.

Deoarece baia este un mediu cu condiții speciale, pentru siguranța noastră și pentru performanță maximă, corpurile de iluminat trebuie să fie dotate cu protecție la umiditate; valoarea indicelui IP trebuie să fie minim 40.

 

9. Adaugă textură, nu culoare. Păstrează o paletă cromatică simplă, din maxim 2 nuanțe naturale, cât mai deschise. Accesorizează-ți baia cu un element central deosebit, unic, cum ar fi un lavoar din marmură într-o formă deosebită, o oglindă supradimensionată sau, de ce nu, un obiect de artă. O piesă de focus aleasă cu atenție poate transforma o baie mică și sterilă într-un spațiu cochet și original.

 

10. Alege ușa potrivită. Asigură-te că ușa băii se deschide spre exterior, nu spre interior. O alternativă mai compactă ar fi ușa glisantă în perete sau „în buzunar”; în acest caz, va trebui să renunți la ideea de la puctul 2 (depozitarea pe ușă).

 

Surse foto: pinterest.com, beautifulmatters.combaden.ro, evivo.ro, annora.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s