Fie că preferăm dușul revigorant de dimineață sau pe cel reconfortant de la sfârșitul zilei, cu toții îi recunoaștem efectele benefice. Dincolo de scopul său pur funcțional de întreținere a igienei, dușul a devenit un moment de sine-stătător în rutina noastră zilnică. Este oaza noastră de liniște, confort și relaxare.
Cum am putea transforma această activitate, care la prima vedere pare ceva atât de banal, în ceva într-o experiență senzorială? Există câteva variante pentru amenajarea spațiului de duș. Dincolo de o simplă pară de duș (care poate funcționa, dar la jumătate din farmec), există alte soluții mai interesante.
O primă variantă, care nu crește cu mult costurile, este coloana de duș. Prevăzută cu duș superior și duș de mână ce pot fi acționate secvențial, acest tip de echipament sanitar aduce un plus de confort față de o pară de duș obișnuită. În funcție de model, coloanele de duș sunt dotate cu diverse combinații de fluxuri (ploaie, ploaie concentrată, masaj, pulverizator tip ceață) și cu caracteristici de proiectare menite să asigure ergonomie, fiabilitate și rezistență în mediul umed din baie (reglaj pe înălțime, reglaj al unghiului parei superioare , duze anticalcar, divertor cu cartuș ceramic, furtun de duș antitorsiune, etc.).
Permanent vigilenți, marii producători din industria echipamentelor sanitare evoluează în tandem cu domeniul arhitecturii și amenajărilor interioare. Cele mai noi și mai avangardiste tendințe sunt transpuse astfel, cu ajutorul designerilor, în produse sanitare moderne, performante, user-fiendly.
Spre exemplu, sistemele de duș cu montaj incastrat exprimă perfect esența stilului minimalist, a conceptului ”less is more”. Elementul de noutate constă în incastrarea în perete a elementelor tehnice, lăsându-le la vedere doar pe cele operative, cu care interacționează utilizatorul. Acestea par, în mod nefondat, mai dificil de instalat și servisat decât coloanele de duș clasice, cu montaj aparent. Tocmai datorită instalării parțial ascunse, sistemele de duș incastrate sunt echipate cu cele mai performante și fiabile componente.
Și în materie de finisaje ni se oferă opțiuni extinse: de la clasicul crom lucios până la negru satinat, grafit (gun), INOX periat și crom cu inserții colorate. Pentru că, în final, compatibilitatea coloanei de duș cu întregul ambient al băii este la fel de importantă precum funcționalitatea acesteia.
Dacă totuși nu te numeri printre adepții minimalismului, este posibil ca designul retro să se apropie mai mult de stilul tău. Formele aldine și finisajele de alamă antichizată, bronz satinat sau crom lucios bucură privirea oricărui iubitor de piese vintage. Coloanele de duș cu design retro conferă băii un aer atemporal, romantic. Iar accesoriile de baie asortate vor completa amenajarea într-un mod util și omogen.
Cea de-a doua variantă este dedicată celor ce își doresc mai mult decât un duș, ci o experiență senzorială completă: panelul de duș. Acest sistem a evoluat într-o adevărată ”piesă de rezistență” a băii moderne și cumulează suficientă tehnologie încât să-ți poată oferi e experiență demnă de un spa, la tine acasă.
Echipate cu 3 până la 5 funcții care se pot acționa simultan sau secvențial (hidromasaj, efect ploaie, efect ”cascadă”, duș superior, duș de mână, display temperatură apă), panelurile de duș fac parte din categoria obiectelor sanitare de ultimă generație. Selecția de culori și materiale este diversă (oțel inoxidabil, aluminiu sau sticlă securizată colorată).
Panelurile de duș pot înlocui cu succes cabinele de duș cu hidromasaj all-in-one, oferind aceleași beneficii cu investiții inițiale semnificativ reduse. Despre caracterul lor versatil și integrarea în cabina / spațiul de duș am scris pe larg aici:
CUM AMENAJEZI SPAȚIUL DE DUȘ ÎN FUNCȚIE DE SPECIFICUL BĂII TALE